Zıplayan örümcek / Philaeus chrysops /Salticidae
Philaeus chrysops, Salticidae familyasından bir örümcek türü.
Latince bilim adındaki "chrysops" ('altın göz' ) epiteti, erkeklerindeki opistosoma (karın) bölgesinin içi siyah olan kırmızı (ya da turuncu) renkte göz biçimli deseninden dolayı verilmiştir.
Morfoloji
Boy uzunluğu 7–12 mm. Erkekler genelde 5 mm uzunluğundadır. Prosoma parlak siyah. Pedipalp’ler dikkat çeker derecede beyaz kıllar ile örtülü. Gözlerin etrafı beyaz kıllar ile çevrili. I. ve II. yürüme bacaklarının tibia ve metatarsus’ları kırmızımsı kahverengi kıllar ile örtülü, III. ve IV. bacakların tibia ve metatarsus’ları sarımsı kahverengi, diğer segmentler beyazımsı veya açık renk kıllar ile örtülü. Opistosoma parlak kırmızı dorsum’un orta yerinde boyuna siyah bir bant yer alır, bu bant arka uca doğru giderek daralır. Erkek palpal organ tibial apophysis’i diken şeklinde olup ampül median apophysis’i belirgin kamçılıdır.
Tür teşhis karakteri : Prosoma parlak siyah, pedipalp’ler beyaz, yürüme bacaklarından ilk iki çiftin tibia ve metatarsus’ları kırmızımsı kahverengi, diğerlerinin ise tibia ve metatarsus’ları sarımsı kahverengi kıllar ile örtülü, diğer segmentler beyazımsı renkte; opisthosoma parlak kırmızı, dorsum’da boyuna siyah bir bant mevcut.
Habitat
Taş, kaya ve tuğla yığınları üzerinde rastlanır. Yere yakın odunsu bitki yaprakları üzerinde de rastlamak mümkündür. Sıcak lokaliteleri tercih eden bir türdür.
Yayılımı
Palearktik bir türdür. Güney Avrupa'da yaygındır. Güney Çin'de de görülür.
Türkiye'de Ege, Marmara, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’nden kaydedilmiştir.
Model SLT-A57
Lens 100mm F2.8 Macro
Focal Length 100mm
Shutter Speed 1/160
Aperture F8
ISO 400
Taken At Mon, May 8, 2017 2:47 PM
Comments